Kwietniowe przepisy i kartki świąteczne


Wiem, wiem już jest czerwiec, a ja dopiero wstawiam wpis z przepisami z kwietnia i kartkami na Wielkanoc. Niestety nie miałam w ogóle czasu, żeby zająć się tym wcześniej. Dopiero dzisiaj znalazłam czas... Zacznę od przepisów na babeczki czekoladowe. ;) Uwielbiam czekoladę w każdej postaci. Wypróbowałam tym razem dwa przepisy z mojej książki Babeczki. Angeli Drake.

Przepis I
Babeczki serowe z czekoladą i śmietaną (przepis na 12 sztuk)

Składniki:

  • 175 g mąki uniwersalnej,
  • 20 g kakao w proszku,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 200 g drobno mielonego cukru (ja dodałam zwykłego),
  • 50 ml oleju słonecznikowego,
  • 175 ml wody,
  • 2 łyżeczki białego octu winnego,
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 150 g tłustego sera śmietankowego,
  • 1 jajko, lekko ubite,
  • 100 g chipsów czekoladowych.
Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C i włóż 12 papilotek w zagłębienia formy na babeczki.

Do dużej miski przesiej przez sito mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Wmieszaj 150 g cukru. Dodaj olej, wodę oraz esencję waniliową i wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

Pozostałą ilość cukru wsyp do dużej miski, dodaj ser śmietankowy oraz jajko i starannie połącz składniki. następnie wmieszaj chipsy czekoladowe.

Napełnij ciastem papierowe foremki, a na wierzchu połóż porcję mieszanki serowej. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 - 25 minut, aż babeczki urosną i będą sprężyste. Przenieś je na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia.


Przepis II
Diabelskie babeczki czekoladowe (przepis na 18 sztuk - mi z niego wychodzi 12)

Składniki:
  • 115 g mąki uniwersalnej,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 25 g kakao,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 115 g ciemnego brązowego drobno mielonego cukru (ja dodałam zwykłego białego),
  • 2 duże jajka, lekko ubite,
  • 125 ml kwaśnej śmietany,
  • grube wiórki czekoladowe do dekoracji (ja użyłam wiórków kokosowych, drobno siekanych orzechów i suszonej żurawiny)
Składniki na polewę:
  • 125 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki,
  • 2 łyżki drobno mielonego cukru,
  • 150 ml kwaśnej śmietany. 
Sposób przygotowania.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C i włóż 18 papilotek w zagłębienia formy na babeczki.

Do dużej miski przesiej przez sito mąkę, sodę i kakao. Dodaj masło, brązowy cukier oraz jajka i blenderem ręcznym zmiksuj na gładki krem. Wmieszaj kwaśną śmietanę.

Rozłóż ciasto do przygotowanych foremek i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, aż babeczki wyrosną i będą sprężyste. Przenieś je na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia.

Aby przygotować polewę, wrzuć czekoladę do żaroodpornej miski. Wstaw ją do rondla z wrzątkiem i, cały czas mieszając, podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zdejmij z ognia, odstaw do lekkiego schłodzenia, a następnie dodaj cukier puder oraz kwaśną śmietanę i wymieszaj na jednolitą masę.

Posmaruj polewą babeczki i posyp grubymi wiórkami z czekolady. Odstaw do stężenia.


Po przepisach przyszedł czas na kartki świąteczne. Wiem już dawno po świętach. Jednak kartki wykonałam więc czas wstawić zdjęcia. W tym roku zrobiłam mniej, bo 5 kartek. Jedna z nich zrobiona jest techniką quillingu, a reszta scrapbookingu. Zapraszam do obejrzenia zdjęć. Teraz pracuję nad pamiątkami ślubnymi. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :)












Brak komentarzy

Prześlij komentarz