Przepisy na obiad



Skoro było coś na słodko, to przyszedł czas na podzielenie się przepisami na szybki obiad. Chociaż upały już powoli za nami, to tak z nimi jest, że często nie chce nam się jeść, gdy jest gorąco. Bywa, że gotowanie staje się uciążliwe, szczególnie smażenie. Znalazłam na to sposób, jak pewnie wielu z Was. Zaczęłam kotlety piec, ale w tym wpisie będą nie tylko kotlety. ;)


Zaczniemy go mimo wszystko od pieczonych kotletów z indyka z cukinią. Przepis znajdziecie poniżej. 


Przyznaję, że polubiłam się z cukinią. Często gości u mnie w połączeniu z kotletami z drobiu. Dzisiaj w połączeniu z mięsem mielonym z indyka. 


Mielone kotlety z indyka z cukinią (pieczone), przepis znalazłam na👉 Tysia gotuje


Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka (zawsze do mielonych z indyka kupuję gulaszowe),
  • 1 cukinia (250 g),
  • 1 jajko,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 płaska łyżeczka soli i płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • ok. 5 łyżek bułki tartej (lub więcej)
Przygotowanie:

Cukinię należy wymyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie, gdy cukinia puści sok, odcedzamy ją i przekładamy do miseczki.

Cebulę drobno kroimy, krótko szklimy na rozgrzanym maśle. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przesmażamy.   

Do mięsa dodajemy cukinię, przesmażone warzywa, jajko oraz bułkę tartą. Wyrabiamy do połączenia się składników na zwartą masę, gdy bułki jest za mało dodajemy jej więcej. Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C (góra - dół) na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 25 - 35 minut.

Kotlety podaję z surówką i ziemniakami. 



Teraz czas na klasykę wśród klasyków, czyli quiche Lorraine. Skorzystałam z przepisu Ani Starmach . Quiche robiłam na imprezę dla mojej mamy i niestety nie mam zdjęcia po przekrojeniu.

Quiche Lorraine

Jeśli chodzi o ciasto na spód proponuję skorzystać z przepisu na ciasto kruche uniwersale albo słone wg. Michel' a Roux, które znajdziecie w tym wpisie na moim blogu 👉klik. Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby to ciasto mi nie wyszło. Ja przy tym przepisie skorzystałam z propozycji na ciasto kruche pani Ani Starmach i mi po prostu nie wyszło, takie jakie powinno być. Zresztą to wszystko widać będzie na zdjęciach. 

Składniki na farsz:
  • 300 ml śmietanki 36 %,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 150 g sera gruyère;
  • 4 jajka.
  • sól, pieprz

Najpierw zabierzcie się za przygotowanie ciasta na spód. Gdy będzie ono chłodzić się w lodówce, pokrójcie boczek w cienkie paseczki i przesmażcie na patelni, tak żeby był chrupiący. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączcie na ręczniku papierowym.

Bez względu jaki spód przygotujecie, teraz przyszedł czas by go wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty. Tak przygotowaną formę należy nakłuć widelcem i wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na papier wysypać obciążenie (fasolę, groch, suchy ryż). 

W trakcie pieczenia spodu możecie zabrać się za masę jajeczną. W misce wymieszajcie jajka ze śmietanką, pieprzem i solą.

Na upieczony spód wykładamy boczek, starty ser. Całość zalejcie masą jajeczną i pieczcie ok. 30 minut w 170 stopniach.

Quiche jest zarówno dobry na ciepło, jak i na zimno. Jest to doskonała potrawa na imprezę z długą posiadówką. Polecam.




Kolejnym przepisem są znowu kotlety z indyka, ale tym razem nadziewane pieczarkami. Przepis znalazłam na stronie Pysznie czy przepysznie.

Mielone kotlety z indyka z nadzieniem z pieczarek

Składniki na 8 sztuk kotletów (gigantów 😉)
  • 600 g mięsa mielonego z indyka (kupuję gulaszowe z indyka)
  • 1 kajzerka + 250 ml mleka pół na pół z wodą
  • 1 jajko
  • 20 g pora lub 1/2 cebuli
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 gałązka lubczyku
Nadzienie:
  • 100 g sera żółtego,
  • 400 g pieczarek,
  • sól i pieprz
Panierka:
  • 3 jajka, 
  • 100 g mąki pszennej,
  • 150 g bułki tartej
Do smażenia olej

Przygotowanie:

Zaczynamy od namoczenia kajzerki w mleku na pół z wodą. Gdy bułka zmięknie odciskamy ją i dodajemy do zmielonego mięsa wraz z jajkiem, posiekanym porem/cebulą, natką, lubczykiem, solą i pieprzem.

Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte pieczarki podsmażamy na 1 łyżce oleju do momentu aż odparuje z nich woda. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystudzenia. Gdy pieczarki przestygną mieszamy je ze startym na grubych oczkach serem.

Przygotujcie sobie miskę z zimną wodą, aby moczyć w niej dłonie podczas formowania kotletów.

Na blacie rozłóżcie kawałek folii spożywczej, na nią będziemy odkładać kotlety. 

Mięso dzielimy na 8 części. Jeśli chcecie mniejsze kotlety podzielcie na więcej części. Mokrymi dłońmi część mięsa spłaszczamy na dłoni, nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy delikatnie brzegi mięsa, obracając tak dłońmi, aby uformować płaski, podłużny kotlet. Gotowy kotlet odkładamy na wcześniej przygotowaną folę spożywczą. Nie będą się dzięki temu przylepiać. Tak przygotowujemy 8 kotletów.

Na talerze wysypujemy mąkę i bułkę tartą, jajka roztrzepujemy. Przyznaję, że za pierwszym razem odmierzyłam mąkę i bułkę tartą według przepisu, została mi po usmażeniu kotletów, zatem radzę wysypać na oko. Tak samo było z jajkiem, za drugim razem zużyłam 2.

Kotlety obtaczamy kolejno:  mąka, jajko, bułka tarta. Smażymy na rozgrzanym oleju  na złoty kolor. Ze względu na wielkość kotletów, podusiłam je jeszcze w garnku na maśle klarownym. Każdy usmażony kotlet wkładałam do garnka z roztopionym masłem i dusiłam, aż uzbierałam w nim wszystkie. Dzięki temu są one miękkie i soczyste.

Podawałam z upieczonymi ziemniakami i sałatką.



Na sam koniec coś dla wszystkich małych i dużych smakoszy, czyli pieczone nuggetsy z kurczaka, które znalazłam na Kwestia Smaku. Przyznaję, że za każdym razem jak je robię to znikają w mgnieniu oka. 

Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka albo polędwiczki z kurczaka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (można więcej jeśli lubicie na ostro),
  • 2 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych (u mnie Corn Fakes),
  • 4 łyżki oliwy extra albo roztopionego masła

Przygotowanie:

Zaczynamy od mięsa. Filety musimy pokroić na ok. 2,5 cm kawałki. Jeśli macie polędwiczki to tutaj będzie łatwiej. Wystarczy je podzielić. Mięso doprawiamy pieprzem i solą, odstawiamy.

Nasze płatki kukurydziane trzeba pokruszyć. Możecie użyć malaksera lub rozdrabniacza. Odstawiamy w miseczce.

W misce miksujemy mleko z mąką, jajkiem, solą, pieprzem oraz papryką. Wkładamy do miski pokrojonego kurczaka i mieszamy. Odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przyszedł czas na obtaczanie naszego kurczaka. Wyjmujemy po kawałku mięsa i obtaczamy go w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Obtoczone kawałki odkładamy na wcześniej przygotowaną blachę. Gdy już mamy przygotowane wszystkie kawałki, oprószamy je solą i skrapiamy oliwą lub roztopionym masłem (można użyć do tego pędzelka). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

Sami przyznajcie, to na prawdę szybki obiad. Tradycyjnie można je podać z frytkami, u mnie z pieczonymi ziemniakami. ;)




Życzę smacznego. ;)


Brak komentarzy

Prześlij komentarz