Wiem, wiem już jest czerwiec, a ja dopiero wstawiam wpis z przepisami z kwietnia i kartkami na Wielkanoc. Niestety nie miałam w ogóle czasu, żeby zająć się tym wcześniej. Dopiero dzisiaj znalazłam czas... Zacznę od przepisów na babeczki czekoladowe. ;) Uwielbiam czekoladę w każdej postaci. Wypróbowałam tym razem dwa przepisy z mojej książki Babeczki. Angeli Drake.
Przepis I
Babeczki serowe z czekoladą i śmietaną (przepis na 12 sztuk)
Składniki:
- 175 g mąki uniwersalnej,
- 20 g kakao w proszku,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 200 g drobno mielonego cukru (ja dodałam zwykłego),
- 50 ml oleju słonecznikowego,
- 175 ml wody,
- 2 łyżeczki białego octu winnego,
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej,
- 150 g tłustego sera śmietankowego,
- 1 jajko, lekko ubite,
- 100 g chipsów czekoladowych.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C i włóż 12 papilotek w zagłębienia formy na babeczki.
Do dużej miski przesiej przez sito mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Wmieszaj 150 g cukru. Dodaj olej, wodę oraz esencję waniliową i wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
Pozostałą ilość cukru wsyp do dużej miski, dodaj ser śmietankowy oraz jajko i starannie połącz składniki. następnie wmieszaj chipsy czekoladowe.
Napełnij ciastem papierowe foremki, a na wierzchu połóż porcję mieszanki serowej. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 - 25 minut, aż babeczki urosną i będą sprężyste. Przenieś je na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia.
Przepis II
Diabelskie babeczki czekoladowe (przepis na 18 sztuk - mi z niego wychodzi 12)
Składniki:
- 115 g mąki uniwersalnej,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 25 g kakao,
- 50 g miękkiego masła,
- 115 g ciemnego brązowego drobno mielonego cukru (ja dodałam zwykłego białego),
- 2 duże jajka, lekko ubite,
- 125 ml kwaśnej śmietany,
- grube wiórki czekoladowe do dekoracji (ja użyłam wiórków kokosowych, drobno siekanych orzechów i suszonej żurawiny)
Składniki na polewę:
- 125 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki,
- 2 łyżki drobno mielonego cukru,
- 150 ml kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C i włóż 18 papilotek w zagłębienia formy na babeczki.
Do dużej miski przesiej przez sito mąkę, sodę i kakao. Dodaj masło, brązowy cukier oraz jajka i blenderem ręcznym zmiksuj na gładki krem. Wmieszaj kwaśną śmietanę.
Rozłóż ciasto do przygotowanych foremek i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, aż babeczki wyrosną i będą sprężyste. Przenieś je na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia.
Aby przygotować polewę, wrzuć czekoladę do żaroodpornej miski. Wstaw ją do rondla z wrzątkiem i, cały czas mieszając, podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zdejmij z ognia, odstaw do lekkiego schłodzenia, a następnie dodaj cukier puder oraz kwaśną śmietanę i wymieszaj na jednolitą masę.
Po przepisach przyszedł czas na kartki świąteczne. Wiem już dawno po świętach. Jednak kartki wykonałam więc czas wstawić zdjęcia. W tym roku zrobiłam mniej, bo 5 kartek. Jedna z nich zrobiona jest techniką quillingu, a reszta scrapbookingu. Zapraszam do obejrzenia zdjęć. Teraz pracuję nad pamiątkami ślubnymi. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz