Podaję przepis na bardzo prosty i smaczny obiad, którym się zajadałam będąc u koleżanki. Po raz pierwszy jadłam te kotlety i bardzo mi zasmakowały. Namawiam do wypróbowania przepisu, jeśli jeszcze ktoś takich kotletów nie jadł.
Składniki:
- średni kalafior
- marchewka
- cebula
- natka pietruszki
- jajko
- sól, pieprz
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy wedle uznania (ja kroję w kosteczkę) i podsmażamy na oleju (bądź maśle klarownym) do zeszklenia. Marchewkę ścieramy na tarce na drobnym oczku. Natkę pietruszki siekamy. Ugotowanego kalafiora rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego podsmażoną cebulę, marchewkę i natkę pietruszki. Mieszamy, dodajemy jajko i trochę bułki tartej do zagęszczenia masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Z gotowej masy formujemy kotlety i smażymy na oleju z obu stron.
Kotlety z kalafiora jem z ryżem. Tym razem do ryżu dodałam startą marchewkę, ponieważ mi została i posypałam natką pietruszki.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz