Zacznijmy od krokietów. Pierwszy raz robiłam takie prawdziwe krokiety, nie te w cieście naleśnikowym tylko zwykłe krokiety. Pierwsze zrobiłam ziemniaczane z orzechami włoskimi. Przepis znajduje się tutaj. Zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi ich dokładnie dziesięć.
Drugie zrobiłam z przepisu z książki Ewy Aszkiewicz i Romany Chojnackiej 365 Obiadów na polskim stole na co dzień i od święta. Poniżej podaję przepis.
Krokiety z kapustą (tzw. dziadowskie) przepis z kuchni staropolskiej
Składniki:
- czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy
- szklanka ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- szklanka zasmażonej, kwaszonej kapusty
- 10 kapeluszy pieczarek lub świeżych grzybów
- 2 cebule
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki zmiażdżonego kminku
- tarta bułka
- tłuszcz do smażenia - smalec i olej (pół na pół)