wtorek, 14 kwietnia 2015

Zacznijmy od krokietów. Pierwszy raz robiłam takie prawdziwe krokiety, nie te w cieście naleśnikowym tylko zwykłe krokiety. Pierwsze zrobiłam ziemniaczane z orzechami włoskimi. Przepis znajduje się tutaj. Zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi ich dokładnie dziesięć.
Drugie zrobiłam z przepisu z książki Ewy Aszkiewicz i Romany Chojnackiej 365 Obiadów na polskim stole na co dzień i od święta. Poniżej podaję przepis.

Krokiety z kapustą (tzw. dziadowskie) przepis z kuchni staropolskiej

Składniki:
  • czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy
  • szklanka ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • szklanka zasmażonej, kwaszonej kapusty
  • 10 kapeluszy pieczarek lub świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonego kminku
  • tarta bułka
  • tłuszcz do smażenia - smalec i olej (pół na pół)

Po świąteczne gotowanie, czyli tegoroczne przepisy wielkanocne

poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Dopiero dzisiaj znalazłam czas, żeby wstawić zdjęcia moich tegorocznych kartek wielkanocnych. Robione były oczywiście na ostatnią chwilę. Większość, właściwie prawie wszystkie zrobiłam techniką iris folding. Wybrałam tą technikę, ponieważ jest ona szybka, nie zawiera tak dużo czasu jak np. kartki robione quillingiem. 

Przedstawiam poniższe prace. Chociaż późno zrobione doszły do odbiorców na czas. ;)

Po świątecznie